Monday, December 10, 2012

PERCUTIAN KE PULAU LAGENDA PULAU LANGKAWI

Waktu: 01 Jun 2012 - 4 Jun 2012
Tempat: Pulau Langkawi
Pelakon: Aku, Emak, Adik, Akak, Abg Ipar, Niece, Nephew, 2org sbelah abg ipar.
*P/s: Abah xikot coz takot xtahan penat dalam bas. Abah ckp xheran coz dah prnah pi. OK

Kami bergerak dr Felda Nitar 01, pada pukul 6.oo ptg ari Jumaat. Shopping di Padang Besar sbelom bergerak ke Jeti Kuala Perlis tok menaiki feri.



Feri yang dinaiki oleh kami dari Jeti Kuala Perlis pada pukul 1.15 petang. Keadaan kat jeti nie xyah nak ceritalah, memang sesak sesangat, sebab masa tu ngah cuti sekolah. Nama feri nie "Ekspres Bahagia 99" aaaa gitu. Confirm r sape naik feri nie mesti bahagianyer. Rombongan kami dapat tempat duduk bahagian atas, so dapatlah tengok luar waktu nak ke Pulau Langkawi nanti. Satu jer, punyalah jakun aq masa tu. Hahahahaha




Ok, setelah sejam menaiki feri "Ekspres Bahagia 99" tu, kami pon sampailah ke Jeti Kuah, Pulau Langkawi Permata Kedah. Welcome Yoooww!!!.. Macam biasa, tangan sentiasa menekan shutter button untuk mengabadikan segala kenangan best nie. Terlalu laju sehingga sukar untuk diberhentikan. Hahahaha itu tipu doe. Yang tipunyer bukan tangan aku tapi tangan adik aku. Kalau die dah penat baru die pas kat aku.




Satu jer, penat doe masa nie. Ne taknyer, aq kerna angkat beg aku, beg mak aq yang besaq tok turun dr feri yang sesak macam per sorang diri. Macam nak menangis masa tu, yelah xkan nak suh mak aq angkat beg die yang berat tu lak, zalim lah aq sbgai seorang anak huk huk. Bila dah smpai dpn Starbuck nie, oiii..lega sngat. Sementara menunggu bas untuk ke tempat pnginapan sempatlah kami bergambar. Hahaha muka semua dah berminyak + penat + lapaq dan semua ada lah.




Ok nie lah tempat penginapan kami semua iaitu "Motel Warisan Tok Wan". Keluarga aku dapat 2 bilik coz ader 2 keluarga, aku,emak, adik, ngan akak dok sebilik. So, plan petang tu just kami dibawak jalan diskitar bandar Kuah tok memuaskan ati peserta rombngan yang trdiri daripada kaum2x ibu nie. Pa lagi shopping pnggan mangkuk lah. Kami dibawak ke Idaman Suri dan Haji Ismail Group Sdn Bhd tok borong aper yang dimahukan.  Actlly, gambar nie diambil pada keesokan arinyer pas sarapan tok aktiviti seterusnya.



Ok, tempat pertama yang kami tuju dihari kedua prcutian kami ialah tempat "Perusahaan Gamat & Herba" yang terletak di.........xtahu hahaha. Sini lah salah satu tempat bagi anda yang ingin memborong segala jenis gamat dan minyak gamat serta minyak2x urut lain.








 Gmbar nie lak menunjukkan mcm mana gamat dibuat, tapi waktu kami datang xde lak diorng tnjuk camne diorang proses gamat tu smpai jadi minyak. Masa kami datang just ader beberapa kuali besar seprti digmbar. Waktu tu ader gak pemandu pelancong beri explanation, tapi aq ngan adik aq wat cerita sendiri hehehe..sakan bergambar n shopping keychain dan baju. ^___^

Pas dah abes penerangan oleh pemandu pelancong, baru kitorng dtg kat kuali nie. Kan bagus macam kitorng nie. hehehe. Nampak jer kuali nie berasap macam panas nak mampos, tapi xde nyer wei. Suam2x kuku jer minyak gamat nie, tapi tangan aq tetap xnak sentuh. Entahlah tangan aku nie. Ishh2x!!!






Sebelom pulang, jom kita angkut dulu segala jenis minyak urut kat kedai nie. Ader beberapa jenis minyak yang hanya leh didapati di Pulau Lagenda nie je aw. So, jgn lepaskan peluang. Mak aq angkut 3 pek minyak gamat yng mana setiap pek ader 12 botol mnyak gamat size kecik. WOW!!! "mak nak berniaga eik???"...Selain minyak gamat, bersebelahan kedai nie ader gak jual aksesori lain sperti keychain, baju T Langkawi dan kain batik. Sebelom pi ari tu, mak aq ader ckp nak angkut kain batik. Wait n See!!!




"Emak, Akak posing cepat!!!" Klick Klick Klick
Haaaa...ko nak naek bas pon sempat lagi. Pas licin smua minyak kitorng angkut, sekarang masanya tok pergi ke destinasi seterusnya. JOM!!!!!!!!!


















Destinasi seterusnya, kami ke Makam Mahsuri. Tak sah rasanyer kalau pi Langkawi nie xsingah sekejap di Kampung Kedah nie. Tak lama, kami hanya diberi masa selama 15 minit tok melihat sendiri kawasan makam nie. Kami dibawak masuk ke muzium mahsuri di mana kami dipertunjukkan satu video yang mncritakan tntang kisah sejarah gadis yang brnama Mahsuri nie. Memang simpati atas aper yang trjadi kepada Mahsuri. Anak sedara xpaham, so aq pon jadilah guru xbrtauliah tok menerngkan kepada generasi2x baru seperti mereka.




Nie bergambar pas tengok makam Mahsuri. Tak jauh dibelakang kami jer makam tu, ader gambar dimakam mahsuri tetapi gmbar xberapa nak cun r. Hahahhaha. So mari kita jelajah lagi dah xde idea sbnarya...hohohoho










Lepas melawat makam, kami pon menuju ke kediaman Mahsuri yang terletak di kampung Kedah tu gak. Seperti digambar, tulah rupa bentuk rumah mahsuri dari luar. Masa nie aq xbrgambar coz mood ngah xbaek, emo cikit. Maklumlah ngah prtukaran mansoon barat daya!!! Lalalala~~~








Tak cukup sekadar diluar, kami pon mnjejakkan kaki kedalam rumah Mahsuri. Tangga nak naek atas umah Mahsuri guna tngga kayu macam umah2x lama, tapi memang curam so hati2x yer ketika mndaki. Kami sempat brgambar dibuaian yang digunakan oleh Mahsuri ketika menidurkan anakyer ketika bayi.








Pastu, tempat yang semestinya dikunjugi sesampai di kampung kedah nie iaitu " Perigi Mahsuri / Telaga Mahsuri" Orang cakap perigi nie xprnah kering ngan airnya, sentiasa ader. Kebiasaanyer, pelancong akan membasuh muka mereka dengan air perigi nie kerana dipercayai boleh mmberikan seri pada wajah mereka. Nie bukan aq ckp r tapi pemandu plancong, tapi pemandu tu ckp versi  ".......kerana muka akan nampak!!!!....." kami pon myahut "berseri"...die pon mnjawab "salah!! akan nampak basah, trima kasih"....kuang asam!!!.kene tipu, baru nak isi dalam botol bawak alek.




Selepas menziarahi makam Mahsuri, kami pon meneruskan perjalanan ke destinasi seterusnya iaitu "Padang Beras Terbakar" di Padang Matsirat. Tempat nie pon ader kisah sejarahnyer shingga dipnggil sebegitu rupa. Bagi sesapa yang ingin mengetahui, boleh lah click disini tok mngetahui dengan lebih lanjut. Meh dok tmbah cikit ilmu hangpa tu. Katsini pon kami more pada shopping barang tok dijadikan cenderahati kat mmber2x office tmpat aq praktikal tu. Tempat beras terbakar tu bkn kat tangga tu aw, die kat depan pintu masuk halaman umah nie belah kiri, nti ader signboard tulis sal sejarah beras terbakar nie. Nie saje jer nak mengedik cikit atas tngga tungu org dtng meminang, ahakz!!!













Nie yg sedih cikit, waktu lom pi rmbongan ari tu, cakap nak pi "Cabel Car" kat puncak Mat Cincang tu, tapi disebabkan segelintir umat yang yang yang errrrkkkkkK!!!.............geram aku dah xdpt nak mngabadikn kenangan disana..waaaa ;-(.
1)xyah lah pi kat sana sesak la, nti lama, (2) mak cik2x takot nak naek....itu smua alasan...next time aq nak pi sndiri!!! amek gmbar dr bawah jer .



Pastu, kami bersiap sedia nak pi aktivit "Mangrove Tour". Dalam aktiviti nie, kami akan dibawak menaiki bot2x brkuasa tinggi vusssshhh!!!! mengililingi pulau2x yg trdpt di Pulau Langkawi. Tambang masa tu rasa mcm RM35 gitu r seorng, aq lupe r coz bkn aq yg bayar, hehehe.



So, smentara mnunggu giliran kami tok menaiki bot, sempat gak berposing2x dulu di pesisiran pntai di jeti tu. Nice place, chantek sangat aw!!!


Ok, dah tiba tok masa kami berangkat. Dengan jumlah ahli rmbongan kami, 2 bot besar diperlukan tok mmbawa kami. Satu bot boleh dinaiki oleh 20 orng maksimum, nice coz ktorng dpt bot yang terbukak, n one more dpt bot yang mcm ader rumah tu, mcm xbest coz xdpt maen air. Hehehehe. Bergerak pada pukul 1.00 ptg waktu Malaysia. =P




Nie separuh drpd ahli rombongan ktorng. Nie yg naik sama ngan bot aq naik. Buka siapa2x, nie smua jiran sbelah mnyebelah umah aq. Aku dapat dok ujung depan sekali, senang nak amek gmbar full. N one thing, dok depan dpt rasa bot melompat2x tpi gerun gak naek bot nie coz frst time n Alhamdulillah coz aq xmabuk laut. Dulu waktu kecik2x, bila alek kampong my dad ader gak suh naek bot tapi takot.




Lokasi pertama adlh "Pulau Beras Basah". Macam2x jenis beras ader kat Langkawi nie, beras terbakar ader, beras basah pon ader. First impressions memang "Nice"... Masyallah cantiknyer pantai nie, airnyer sngat biru ko taw. Cun seh!!








Tak lama gak, just 5 minutes tok jenguk2x aper yg patut kat pulau nie. N mmg xde ape2x pon just mmg tok mandi di pantai jer. OTW nak alek ke jeti (sprti digambar) hujung sana tu, ternampak lak couple ngah dok2x brsantai, masa nie kamera aq yg pgang, so tngan nie gatal lak nak amek pemandangan tu, nice muslimah drpd cara pemakaian wanita tu, honeymoon kot. Ader satu lg tp xmuslimah so xyah tnjuk,.hehehehe




Sekarang tngu turn nak naek bot, bot ke-2 jalan dulu coz die yg dtg dulu. See, bot nyer ader mcm "umah" cikit bhgian depan, so xbrapa nmpak bhgian depan. Bot kami lak terbuka. "OK jalan dulu nanti kami kejar dr belakang"

Pastu, kami pi pulau yang bnyak helang. Nama aper pulau tu lupe lak. Memang bnyak helang. Biasanyer pelancong akan bagi makanan ngan mncampakkn makanan kedasar air n helang akan tngkap makanan tu. So, dalam masa 5 minit gak, bot ktorng stay kat situ trumbang ambing didasar laut. Peace Yoo







Ok, past bagi helang makan, kami pon menuju ke destinasi seterusnyer. Memang perjalanan pergi mngambil masa lebih kurang 4 jam tok pergi ke 4 destinasi. "Tapi!!! per lg satu tmpat eik""...lupe r...










Itu die, salah satu tmpat yang jugak msti dikunjungi stibanya di Pulau Lagenda ni iaitu "Tasik Dayang Bunting" Ape yang buntingnyer?? Haaa, tempat nie pon ader gak sejarahnyer. Bagi yang xtaw tu leh la taip kat google n try la search yer.










K, tok pergi ke tasiknyer, kita prlu melalui plbagai rintngan sblum tiba disana. Dah mcm prgram fear factor lak maen2x rintngan nie. Hehehe. Bagi aku yang cpt semput nie, part mendaki adlh prkara yg paling aq xsuka la, tp disbbkan nak tngok gak tasik dayang bunting on the 1st time, so aq kuatkn gak smngat nak pi sana. Tapi aq kesian kat mak aq trpaksa mndaki mcm tu, kalau org xleh jalan agaknyer lg xdpt nak tngok kan. Dan satu lg, sila brhati2x ngan beg, dan makanan jika anda bawak, takot kn rembat ngan En.Yet.



Pas mendaki, kene turun bukit lak, nie ok lah xgune tenaga sngat tapi mmg sangat curam. Mak aq dah xlarat nak turun takot xleh naek nanti, so mak aq stay ngan ahli rmbongan lain yang xnak trn kat pondok. Dari tmpat aq amek gmbr nie ader disdiakan pondok tok brehat. So, aq & adik aq pon mneruskan prjalanan kebawah. On the 1st, adik aq ckp nak mndi tp bila tngok keadaan tasiknyer.........





See, keadaan tasiknyer. Diorng xbg lepas brenang sesuka ati, takot xtimbul2x nti. So, diornag sediakan dah mcm sangkar trnakan ikan gitu. Mostly diorng just maen celup2x kaki jer, yg mandi pon ramai dr kaum budak2x. Anak sedara aq yg 2org tu pon per lg, pntang jmpe air.







Ok, dari tasik tu dh leh nmpak bukit yang mnyerupai seorng wanita bunting sedng baring, & nilah yng mnyebabkan nama tmpat nie diberikan. Klu drpd dlm tasik niexbrapa nmpak sngt keadaan perut yg bunting tu, tp klu dr luar, mmg nmpak kepala, lekuk tu mcm leher dia, ngan perut yang agak mninggi sedikit.







Nie ader tnjuk cikit peta (enlarge tok tngok lgi besaq) kedudukan tasik dayang bunting tu. Orang ckp, air tasik nie tawar means xmasin mcm air laut walaupon dekelilingi oleh laut. N then satu lagi kepercayaan orang laen, diorg ckp bg wanita yg tak dikurniakn zuriat wlapon sudah brpuluh tahun kawin, tapi bila mreka brendam di tasik nie, diornag akan dikurniakan zuriat. Wallahu a'lam. Tapi bukan peta tu yg mnarik prhatian aq, tapi iklan paddle boat disebelah. Disebabkn xdpt mandi, so....................



Tu die, Solar boat RM30 tok setngah jam. K r tu, smntara mnunggu diorng mandi manda, aq ngan adik aq nak exercise kaki jap. Pas mndptkn safety jacket, kami pon mnuju ke boat. xyah susah2x, coz solar die xmcm paddle kene kayuh sndiri. Tapi tok pusing2x tu adik aq yg drive. Aq dok sblh jer maen posing2x,






Pandai depa snyum naaa, taw taw jer cek nak amek gambar diorng. Hehehehe. Tak per diorng bg krjasama , nti xlah nmpak aq mncuri tngkap gmbr diorng lak. Ramai gak yang naek benda alah nie, mngkin sbb "sangkar" dah penuh kot.










Bukti aku naek boat nie. Hahahaha. sebab aq penakot, nak naek bnde alah nie pon smpai kene ceramah ngan adik aq. Sebenarnye bkn per, takot senget sebelah, hahahaha, adik aq tu dah la kepeng, aq nie?? xyah cakap r











K sblom pulang, meh la kite parking elok2x dulu boat nie. Abang safety tu ckp kat adik aq, parking chantek xnah lg ader org yang dpt parking chantek. Walaupon cite abg nie mcm penipu jer tp bnda alah tu ttp mmbuatkan adik aq kembang semangkuk. K








Masa tok pulng ke jeti. Bye bye Tasik Dayang Bunting, jika ader rezeki kita brjmpa lagi ^___^. Nice!!
Mood: Penat sngt masa nie.












Spenjang prjalanan pulng ke jeti yg mngambil masa sejam, aq diberi kepercayaan tok memegang kamera Canon tu. Tapi dengan sedikit warning "jaga!! jgn smpai kene air" Yes Bro!!!. So dpt lah snap cikit2x pulau yg mnarik prhatian aq. Pulau nie aq ckp ngan mak aq ader rupa mcm penyu. Korang rasa???







Chantek sngt, ngan hakisan batu die tu & ditmbah dengan air laut yang biru. NICE!!!!













Driver boat ktorng, petang dah ktorng sampai kat jeti, dlm kol 6ptg camtu r. Badan dah trasa penat, letih (bkn sama ker), lekit, so msti alek Motel tok aktviti strusnya. Malam?? xde aktivit pon sbnrnyer, tapi aku, adik n anak sedara aku yg besaq sorang pi jejalan kat shoppng cmplex nak cari coklat. Coklat yg borong petang td masih lom mncukupi. Hehehehe










Ok, nie ari last percutian kami, xlama 3hari 2 malam jer tp mcm lama coz prjlanan kami dr selatan johor ke langkawi mmakan masa 12 jam, so prgi alek dah sehari. Hehehehe. Ko tngok barangnyer, kus smangat. Mcm biasa prgi kosong, alek full house. Nie bkn Langkawi jer borong, kat Padang Besar bfore ke Langkawi pon diorng borong. Tapi wat pngetahuan smua, gambar nie bkn barang aq tp barang org laen naaaa...barang aq cikit jer more pada cokelateh.. mak aq lbih pada kain batiknyer, ader r dlm 20 helai if i'm not mistaken.







Sebelom pulng ke Jeti Kuala Kedah, kami smpat mneruskan shopping kami di Jeti kUah dulu, tp sblm shopping, mcm biasa smua org bila pi Langkawi akan singgah tok brgmbar ngan helang besaq nie dulu.





Tu die aksi mngada-ngada dr aku. Hahahahaha. Tak lepas kipas biru kat tangan, rasa mcm panas jer cuaca disana masa tu.




















Tok kenangan yg lbih indah, kami smpat brgmbar brsama ahli rombongan. Nie ader lg yg trtnggal dlm sekeluarga gitu. Adik aq yg jadi photogrphernyer.






Lastly, before naek feri jam 12 tngahari, gmbar sekeluarga tok dijadikn kenangan kami, nie aq yg amek gmbar sbb tu xde aq kat situ gitu. Dalam prjalanan pulng, kami naek feri yg sama, tp rombongan kami ditmpatkan die bhgian bawah, mmg trasa air laut menampar badan feri tu. Ramai lah ahli2x yg mabok laut, coz rasa mcm sesak nafas lak dok bawah lama2x tnpa tngok pmandangan luar.









"Kalau ada sumur diladang
Boleh kita menumpang mandi
Kalau ada umur yang panjang
Boleh kita ke Langkawi lagi"

L.A.N.G.K.A.W.I
(Langkawi Akan Nampak Gemilang Kalau Ada Wanita Idaman)
Who????
Mahsuri
Tourist guide yg ckp, kami anguk jer




No comments:

Post a Comment